Tipuri PROFILE DILATATIE
In elementele structurale ale unei constructii, din diferite motive, apar tensiuni interne. Iar uneori marimea acestor tensiuni creste prea mult pentru a fi ignorata. Motivele aparitiei acestor tensiuni interne sunt: dilatarea sau contractia, tasari diferite ale solului, miscari datorita cutremurelor, incarcarile datorate vanturilor, incalzirea sau racirea datorita anotimpurilor etc.
Pentru a preveni si controla efectele acestor tensiuni asupra constructiilor, o solutie este de a imparti constructia in corpuri. Prin urmare fiecare corp de constructie va trebui sa suporte doar tensiunile sale interne si greutatea sa proprie.Scopul folosirii de rosturi de dilatare intr-o constructie este de a absorbi dilatarile produse de caldura si de a rezista la miscarile ce apar pe durata cutremurelor, la miscarile datorita tasarii solului si pentru a pune alaturi diferite materiale de constructie.
Latimea rostului de dilatare trebuie sa fie stabilita de inginerul proiectant de structure in functie de incarcarile statice si de analizele dinamice ale constructiei. Tinand cont de aceste calcule inginerul stabileste incarcarea asteptata si poate calcula latimea necesara pentru a absorbi deplasarile.Pe de alta parte exista multe reguli fundamentale referitor la folosirea de rosturi de dilatare.
De exemplu, daca constructiile alaturate au inaltimi diferite, corpurile de cladire trebuie separate unul de altul printr-un rost de dilatare. Aceasta folosire asigura ca corpurile de constructie vor rezista la tasari independente si nu se vor afecta unul pe altul cu tensiuni structurale suplimentare. Acest lucru simplifica si calculul structurii de rezistenta. O alta regula principala in ceea ce priveste rosturile de dilatare este ca daca lungimea totala a structurii depaseste o anumita valoare, marime ce se gaseste in normativele de constructii, atunci trebuie folosite rosturi de dilatare pentru a imparti cladirile mici in parti mai mici.
Fiecare rost de dilataţie e un unicat – în consecinţã, îl tratãm ca atare. Construcţiile moderne nu pot fi concepute fãrã rosturi de dilataţie .
Soluţiile tehnice nepotrivite pot conduce la degradãri estetice, funcţionale sau structurale – care în timp pericliteazã traficul pietonal sau rutier în zonã, permit pãtrunderea apei sau a substanţelor chimice ori afecteazã integritatea structuralã.
Rosturile de dilatatie sunt de mai multe feluri. O sa incerc sa ma rezum luand in considerare proiectul dvs.: Constructia unui Hotel in Hunedoara pentru care va atasez si un model adaptare proiect.
Aici regasim:
Profile pentru tratarea rosturilor la pardoseala: https://www.hidroplasto.ro/category/profile-dilatatie
- Profile pentru tratarea rosturilor la pardoseala pentru trafic pietonal (majoritatea acestor ripuri de profile se folosesc la interiorul cladirii) Din aceasta gama avem:
- Profile incastrate in beton pentru trafic normal si pentru rosturi cu latimi de la 30 la 65 de mm . Profil seria 446/b – Un profil uzual pentru tipul de constructie care o aveti dvs.
- Profile aplicate peste ultimul strat de finisaj beton pentru trafic normal si auto si pentru rosturi cu latimi de la 30 la 65 de mm . Profil seria 446/N – Un profil uzual pentru tipul de constructie care o aveti dvs.
- Profile de dilatatie pentru rosturi de dilatatie seismice (la rosturi seismice luam in considerare o latime a rostului de la 120 de mm pana la 540 de mm)
https://www.hidroplasto.ro/profile-dilatatie-seismice.html
- Profile pentru rosturi de dilatatie impermeabile – Acest gen de profile se folosesc la parcari subterane , supraterane sau la orice fel de tip de rost care necesita proprietati de impermeabilizare .
https://www.hidroplasto.ro/profile-dilatatie-impermeabile.html
- Profile pentru rosturi de dilatatie la pereti si tavane
https://www.hidroplasto.ro/profile-dilatatie-pereti.html
- Profile de dilatatie pentru acoperisuri
https://www.hidroplasto.ro/profile-dilatatie-acoperis.html
- Limitatori de suprafata
https://www.hidroplasto.ro/profil-gresie.html